VERNIEUWDE LEXUS RC F & RC F TRACK EDITION VOORGESTELD OP HET SALON VAN DETROIT

VERNIEUWDE LEXUS RC F & RC F TRACK EDITION VOORGESTELD OP HET SALON VAN DETROIT

  • Vernieuwde Lexus RC F met fraaier design en nog betere prestaties
  • Beperkte serie RC F Track Editie - upgrade voor liefhebbers van sportief rijden
  • Voorzien van atmosferische 5,0-liter V8-motor 341kW/464 pk
De vernieuwde Lexus RC F die op de Detroit Motor Show debuteert, is vanaf mei ook in Belgie beschikbaar. Lexus heeft het design van de coupé verfraaid en het prestatieniveau op een nog hoger plan gebracht. De in beperkte oplage verkrijgbare RC F Track Edtion - in Belgie RC F GT genoemd -combineert het vakmanschap en de luxe van Lexus met opties die de prestaties verhogen tot het niveau van exotische sportauto’s. Dit is de jongste mijlpaal van Lexus’ sportieve label F, dat een steeds belangrijkere pijler is onder de strategie van Lexus.

De luxueuze sportcoupé van Lexus is ingrijpend vernieuwd. Lexus heeft niet alleen de aerodynamica verbeterd, maar ook het gewicht verlaagd, de wielophanging opgewaardeerd en de styling verfraaid. Daarmee biedt de nieuwe Lexus RC F nog betere prestaties en nog meer verfijning. “De nieuwe RC F en de RC F Track Edition zijn het resultaat van de voortdurende ontwikkeling van het model. Met de laatste verbeteringen kenmerkt ons sportieve label F zich nog meer met snelle, duurzame en uiterst doeltreffende sportauto’s die zijn voorzien van hoogstaande technologie die de bestuurder toegang biedt tot het allerhoogste prestatieniveau”, aldus Koji Sato, Executive Vice President van Lexus International.

Gewichtsreductie

Een van de eerste doelen van de ingenieurs van Lexus was gewichtsreductie zonder de verfijning en duurzaamheid aan te tasten. Aan de achterzijde vervangen holle aandrijfassen de massieve exemplaren van voorheen. Aan de voorzijde zorgen het kleinere inlaatspruitstuk en de eveneens kleinere compressor van de airco voor minder gewicht op de voortrein. Aluminium bevestigingen voor de spoorstangen en de wielophanging verlagen het gewicht zonder stijfheid en stabiliteit aan te tasten.

Betere vermogensoverdracht

Verder is de RC F voorzien van stijvere bussen in de wielophanging en in de bevestiging van het stuurhuis. Stijvere motorsteunen zorgen voor een betere vermogensoverdracht van de atmosferische 5,0-liter V8-motor – een van de laatste van dergelijke motoren die in een luxueuze sportcoupé leverbaar zijn. Het vermogen bedraagt 341 kW/464 pk en het koppel 520 Nm bij 4.800 t.p.m. dankzij het herziene inlaattraject en het lagere toerental waarbij de tweede inlaat opent: 2.800 t.p.m.

Elektronische launch control

De automatische achttrapstransmissie is gebleven, maar de eindoverbrenging is verlengd naar 2,93:1 om de acceleratie vanuit stilstand te verbeteren. Daarom is de RC F nu standaard ook voorzien van elektronische launch control. Het systeem stuurt automatisch de tractiecontrole en de gasklepbediening aan voor de ultieme acceleratie vanuit stilstand. Alles wat de bestuurder moet doen, is een knop op het dashboard indrukken, de rem ingetrapt houden, het gas intrappen om de motor op toeren te brengen en uiteindelijk de rem loslaten. Gebruik van de launch control levert een sprint van 0 naar 100 km/u op van slechts 4,5 seconden.

Speciale banden

De prestaties zijn verder verbeterd dankzij de nieuwe Michelin Pilot Sport 4S-banden die speciaal voor de RC F zijn ontwikkeld. Die zijn voorzien van een uniek profiel en een unieke rubbersamenstelling. Dat beperkt onderstuur, verbetert de zijdelingse grip en levensduur van de banden onder extreme omstandigheden.

Verfijnde styling

Lexus heeft ook de styling van de RC F subtiel maar ingrijpend vernieuwd. De familietrekjes zijn versterkt en het agressieve uiterlijk is verfijnd. De koplampunits zijn voorzien van verticaal geplaatste LED-lampen en dagrijverlichting. De grille is nu voorzien van een opening aan de onderzijde, die zich over de gehele breedte van de grille uitstrekt, zodat het front lager lijkt. Nieuwe achterlichten accentueren de nieuw vormgegeven achterbumper, die de RC F een scherper aanzien geeft.

RC F Track Edition - een F van nog hoger niveau

De beperkte serie Track Edition is veel meer dan zomaar een optiepakket. De onderdelen zijn zorgvuldig ontwikkeld en op elkaar afgestemd om de prestaties op een nog hoger niveau te brengen. Lexus heeft deze Track Edition ontwikkeld in samenwerking met de Lexus racing teams in de Super GT- en IMSA-klassen, zodat het pakket zorgt voor exceptionele prestaties die onder alle omstandigheden bereikbaar zijn voor liefhebbers van elk niveau.

Verfijning én pure snelheid

Het ongekend hoge maar beheersbare prestatieniveau is mede bereikt dankzij de diepgaande technische vaardigheid en precisie van de ambachtslieden die de RC F produceren. De Track Edition compromitteert de verfijning niet voor pure snelheid. De RC F met dit pakket is en blijft een compromisloze luxe sportcoupé, die zowel op de weg als op het circuit diepe indruk maakt.

Vloeiende vormen en streng dieet

Aerodynamische vormen kenmerken de Lexus RC F Track Edition. De speciale voorspoiler is van koolstofvezel gemaakt om gewicht te besparen. Ook verhoogt de spoiler de neerwaartse druk op de voorwielen voor meer grip en een precieze besturing. De achterspoiler is eveneens van koolstofvezel. Die is overigens niet dynamisch, anders dan die van de standaard RC F. De vaste spoiler is niet alleen lichter, maar verlaagt de luchtweerstand en zorgt voor extra downforce. Die tegenstrijdige functionaliteit bereikten de ingenieurs met een speciale vorm die de luchtstroming soepel over de achterzijde van de auto geleidt en wervelingen voorkomt. Ze plaatsten de spoiler ook onder een kleine hoek om neerwaartse druk te genereren zonder de luchtstroming te verstoren. Daardoor levert de vaste spoiler tot wel 26 kg extra downforce ten opzichte van de actieve achterspoiler.

Onafgeveerd gewicht

Net als voor de standaardversie was ook voor de Lexus RC F Track Edition gewichtsbesparing essentieel. De ingenieurs richtten zich vooral op gewichtsbesparing op plaatsen waar dat de dynamiek van de auto het meest ten goede komt. Daarom richtten ze zich op het onafgeveerde gewicht, want elke kilo minder die niet door de wielophanging moet worden ondersteund, is winst voor de wegligging en besturing.

Koolstofkeramische remschijven

Daarom is elke RC F Track Edition voorzien van koolstofkeramische Brembo-remschijven. Die zijn beduidend lichter dan stalen remschijven en beter bestand tegen de extreme hitte-ontwikkeling die optreedt bij sportief rijden. Ze gaan schuil achter gesmeed aluminium 19-inch BBS-wielen van een ontwerp dat is afgeleid van dat van de wielen in de RC F GT3 raceauto. Dankzij die wielen en remmen is de besparing van het onafgeveerde gewicht alleen al aan de voorzijde van de Track Edition maar liefst 25 kg.

Koolstof en titanium

Nog meer gewicht is bespaard door toepassing van koolstofvezel voor het dak, de motorkap, het schutbord achter de achterstoelen en voor de versteviging van de bumpers. De titanium uitlaatdemper en dito eindpijpen  zorgen voor nog meer gewichtsbesparing. De toepassing van titanium in auto’s komt zelden voor, maar bespaart niet alleen gewicht, het geeft de RC F Track Edition een verzorgd sportieve uitstraling en een uniek uitlaatgeluid. Het uitlaatgeluid is het zeker waard om te benadrukken. De auto is immers voorzien van de turboloze 5,0-liter V8-motor die Lexus in alle exemplaren van de RC F monteert.

Exclusief interieur

Voor een nog exclusiever interieur omvat deze Track Edition een rood lederen stoelbekleding met Alcantara accenten en rode koolstofvezel afwerking van de portieren en het dashboard. In combinatie met het pakket is de Lexus RC F leverbaar in twee exclusieve carrosseriekleuren: Ultra White en Nebula Matte Gray. De laatste is zelfs exclusief voor de RC F Track Edition.

De vernieuwde Lexus RC F en de RC F Track Edition gaan in maart van dit jaar in productie. De auto kan worden besteld vanaf april/mei. De prijzen maakt Lexus later bekend.

Contacteer ons
Stephan Lesuisse Toyota Belgium
Stephan Lesuisse Toyota Belgium
Over Lexus Belgium