TEST-AANKOOP KROONT LEXUS TOT MEEST BETROUWBARE AUTOMERK

TEST-AANKOOP KROONT LEXUS TOT MEEST BETROUWBARE AUTOMERK

  • Met een score van 95% mag Lexus zich het meest betrouwbare merk van 2019 noemen
  • Toyota pakt brons met een score van 93 op 100, mede dankzij de Hybrid-technologie
  • Toyota komt ook het vaakst voor in de top-10’s van de verschillende wagenklasses
  • Aziatische merken in het algemeen en Japanse in het bijzonder scoren goed tot zeer goed
  • Resultaten op basis van een internationale consumentenbevraging bij 43.000 personen
Test-Aankoop heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn jaarlijkse enquête over de betrouwbaarheid van automerken. Meer dan 43.000 eigenaars werden bevraagd over hun ervaringen met 37 verschillende merken. En wat blijkt? Lexus staat voor het tweede jaar op rij met stip op één en Toyota op een zeer verdienstelijke derde plaats, waarmee beide merken hun voortrekkersrol op het vlak van hybridetechnologie opnieuw bewijzen.

Het begint stilaan een traditie te worden: in de maand januari publiceert Test-Aankoop de resultaten van zijn jaarlijkse onderzoek naar de betrouwbaarheid van automerken die in Europa actief zijn. Daarin peilt de consumentenorganisatie door middel van een vragenlijst naar het aantal pannes en defecten bij de auto’s van wel 43.000 respondenten. Die geven op hun beurt aan hoe oud de wagen is, hoeveel kilometer hij op de teller heeft en welke defecten er zijn voorgekomen. Op basis daarvan wordt de betrouwbaarheidsscore van elk merk berekend.

95% voor Lexus

De belangrijkste conclusie van de onderzoekers is dat Aziatische auto’s over het algemeen goed scoren. Specifiek voor Japanse auto’s maakt Test-Aankoop daar zelfs ‘goed tot zeer goed’ van, aangezien er in de top-5 maar één merk zit dat niet uit Japan komt. Helemaal bovenaan de rangschikking prijkt Lexus, dat sinds jaar en dag geroemd wordt voor zijn uitmuntende betrouwbaarheid en veelvuldig gebruikt maakt van zelfopladende benzinehybrides. Sterker nog: met een score van 95% doet Lexus ongeveer twee procent beter dan de volgende in de rangschikking. En dat is geen toevalstreffer: met meer dan vijftien jaar ervaring is de hybridekennis van Lexus ongeëvenaard in het premiumsegment.

93% voor Toyota

Toyota springt eruit omdat het in de top-10 van elke wagenklasse voorkomt. Dat is zo voor de IQ en de Aygo bij de stadswagens, de Yaris bij de kleine gezinswagens, de Auris naast de Verso en de Prius(+) bij de grotere gezinswagens en last but not least: de RAV4 bij de SUV’s. Samen goed voor een indrukwekkende totaalscore van 93%, wat op een paar tiendes na evenveel is als de tweede constructeur in de ranking. Ook bij Toyota draagt de beproefde Hybrid-technologie zijn steentje bij aan het voortreffelijke resultaat. Test-Aankoop concludeert: “Lexus en Toyota doen het uitstekend met een respectievelijk eerste en derde plaats. Aziatische merken scoren over het algemeen goed, Europese autobouwers staan voor een inhaalbeweging”.

30 jaar perfectionisme

“Het strekt ons tot eer dat Test-Aankoop de betrouwbaarheid van Toyota in het algemeen en Lexus in het bijzonder onderschrijft”, zegt Wim Rommel, Directeur van Lexus in België. “Kwaliteitscontrole is een van de pijlers waar Kiichiro Toyoda zijn bedrijf op gebouwd heeft”, klinkt het, “wat Lexus al drie decennia motiveert om dat principe tot in het kleinste detail toe te passen.” Het luxemerk van Toyota is overigens niet aan zijn proefstuk toe maar rijft de onderscheidingen sinds zijn oprichting in 1989 binnen, met wel 25 internationale awards tot gevolg. “De erkenning door Test-Aankoop is de kers op onze verjaardagstaart, die we in 2020 voor 30 jaar Lexus in Europa mogen aansnijden”, besluit de directeur trots.