Lexus stelt nieuw ROV Concept op waterstof voor tijdens het Kenshiki Forum

Lexus stelt nieuw ROV Concept op waterstof voor tijdens het Kenshiki Forum

  • Dynamische verbeteringen versterken de "Lexus Driving Signature" van de auto
  • Het Lexus ROV (Recreational Off-highway Vehicle) Concept staat voor een luxueuze lifestyle-ervaring voor wie in stijl van de platgetreden paden wil afwijken. ​
  • Het nieuwe model tilt het stoere design en het superieure vakmanschap van Lexus tot een hoger niveau
  • Uitgerust met de eerste Lexus waterstofmotor die off-road rijplezier de koolstofarme wereld van morgen binnenleidt

Op 2 december 2021 vond de derde editie van het Kenshiki (Japans voor ‘Inzicht’) Forum van Toyota plaats in Brussels. Tijdens dit Europese media-event stelde de autoconstructeur een aantal nieuwe modellen en concepten voor en werden de bedrijfsinitiatieven en ambities voor de komende jaren uit de doeken gedaan. Lexus stelde het nieuwe ROV (Recreational Off-highway vehicle) Concept voor, een op avontuur gerichte designstudie in het teken van milieuvriendelijk rijplezier met de eerste waterstofmotor van Lexus.

Lexus stelde het nieuwe ROV (Recreational Off-highway vehicle) Concept voor, een unieke terreinwagen op waterstof die een bijna nuluitstoot combineert met extreme off-road capaciteiten. Het sluit volledig aan bij de overtuiging van Lexus dat opwindend rijplezier perfect kan samengaan met een koolstofarm engagement en duurzame mobiliteit.

Avontuurlijke looks met een knipoog naar het stoere Lexus design ​

Voor het Lexus ROV Concept ontwikkelde het designteam een voertuig dat mag gezien worden in elke natuurlijke omgeving. Het heeft alle kenmerken van een terreinwagen met zichtbare ophangingen, een veiligheidskooi en dikke off-road banden die moeiteloos hun weg vinden door de modder. De afmetingen zijn: 3,120 mm (lengte), 1,725 mm (breedte), 1,800 mm (hoogte).

Het uitgangspunt is de filosofie van Lexus waarin de mens centraal staat en het ontwerpteam wou een voertuig creëren dat liefhebbers verwachten van een constructeur van luxewagens, maar zonder afbreuk te doen aan de verbluffende prestaties van een ROV. ​ Ze ontwikkelden een koetswerk dat passagiers kan beschermen, dat het iconische Lexus rooster tot zijn recht doet komen en dat een voldoende grote aanloophoek van de ophanging vooraan verzekert. De spatborden vooraan bieden efficiënte bescherming tegen opspattende stenen en modder.

De overkapping boven de achterophanging is verbonden met de waterstoftank, beschermt functionele onderdelen en symboliseert het imago van duurzaamheid dat eigen is aan SUV’s van Lexus. De matbronzen lak is van hoogwaardige kwaliteit, net als de lichtgewicht carrosserie en de ophanging in het teken van comfort én off-road rijplezier. De typische L-vormige Lexus voor- en achterlichten en de Lexus belettering achteraan staan voor de meest recente designexpressie van Lexus.

Binnenin wordt het Tazuna-concept toegepast met één enkele display dat de bestuurder onmiddellijk alle nodige informatie geeft, terwijl hij of zij zich ten volle op het rijden kan concentreren. Luxedetails omvatten een lederen stuur en gesculpteerde versnellingspook en stoelen, die uitgerust zijn met een efficiënte ophanging om tijdens de rit schokken op te vangen. De stoelen zijn overtrokken met slijtvast kunstleder.

Schone en opwindende waterstofkracht

Lexus wil bij het nastreven van zijn doelstellingen op het vlak van koolstofneutraliteit niet inboeten aan rijplezier. Dit ROV Concept combineert het opwindende geluid van een verbrandingsmotor met het responsieve koppelverloop dankzij de snelle verbranding van waterstof. Precies de eigenschappen die Lexus wil verwerkt zien in een ROV. ​

Dit ROV Concept met waterstofmotor is het resultaat van de ambitie van Lexus om onversneden off-road rijplezier te verzoenen met de koolstofarme samenleving van de toekomst. ​ Voor al dit off-road rijplezier zorgt een 1.0-liter waterstofmotor die net als een benzinemotor werkt, maar met een hogedruktank voor samengeperste waterstof die uiterst nauwkeurig wordt aangevoerd via een directe waterstofinjector. ​ De nieuwe waterstofmotor van Lexus produceert nagenoeg geen uitstoot en een verwaarloosbare olieverbranding tijdens het rijden.

“De Lexus ROV is ons antwoord op de groeiende passie voor outdoor avontuur bij consumenten in het luxesegment. Als concept is het een samensmelting van onze ambitie om lifestylegerichte producten te ontwikkelen met ons niet-aflatend onderzoek naar nieuwe technologieën die bijdragen tot koolstofneutraliteit. ​ Hiermee bewijzen we dat opwindend rijplezier perfect verzoenbaar is met de quasi nuluitstoot van waterstoftechnologie.” aldus Spiros Fotinos, Head of Lexus Europe.
Persbericht in PDF 20211202_Lexus ROV Concept_Kenshiki_NL.pdf - 218 KB
Ellen De Wilde PR Manager Toyota & Lexus BeLux

 

New model
Over Lexus Belgium