LEXUS ONTHULT DE EERSTE GETATOEËERDE AUTO TER WERELD

LEXUS ONTHULT DE EERSTE GETATOEËERDE AUTO TER WERELD

Als eerbetoon aan het verfijnde vakmanschap en de traditionele Japanse kunstvorm heeft Lexus opdracht gegeven voor de eerste getatoeëerde auto ter wereld. Deze strikt unieke interpretatie van de UX compacte SUV werd ontworpen en uitgevoerd door de vooraanstaande tatoeageartiest Claudia De Sabe uit Londen.

Met een spierwitte auto als haar 'doek’ en een Dremel-slijptool in plaats van een fijne tatoeagenaald maakte Claudia een vloeiend ontwerp met koikarpers over de gehele lengte van het voertuig. De koikarper is een bekend motief in de traditionele Japanse kunst en staat voor eigenschappen als geluk en doorzettingsvermogen.

Lexus heeft een korte ‘making-of’-film gemaakt om te laten zien hoe de getatoeëerde auto tot stand is gekomen.

U kunt deze hier bekijken: Getatoeëerde auto - making-of.

Claudia gebruikte de Dremel-slijptool om de toplaklaag weg te slijpen en het onderliggende metaal bloot te leggen om een ingewikkeld patroon te maken. Ze bracht vervolgens met de hand vijf liter hoogwaardige autolak aan om alle details uit te lichten. Als finishing touch gebruikte ze bladgoud om accenten te creëren en het ontwerp nog meer 3D-effect te geven. Daarna kreeg het hele voertuig een beschermende laklaag zodat het ook de weg op kan.

Het proces nam vanaf de eerste tekeningen in totaal zes maanden in beslag. Daarbij kostte het tatoeëren alleen al vijf dagen van acht uur intensief werk. Het was fysiek veeleisend door het trillen van de slijptool en het werken met een voorwerp dat, in tegenstelling tot een mens, niet in een comfortabele positie geplaatst kan worden naarmate het ontwerp vorderde. Bij het tatoeëren van een mens kunnen kleine uitschieters gemakkelijk in het patroon verwerkt of gekleurd worden. Maar voor het ‘graveren’ met de slijptool was absolute precisie nodig.

De getatoeëerde UX heeft geen prijskaartje maar naar schatting kost het maatwerk meer dan 131.500 euro.

Het was voor het eerst dat Claudia haar talent op metaal in plaats van op menselijke huid toepaste en ze vond zowel overeenkomsten als nieuwe uitdagingen in de unieke opdracht.

‘Als je iemand tatoeëert, moet je nadenken over de spieren en het weefsel onder de huid. Bij de auto ging het vooral om de manier waarop de welvingen over de carrosserie lopen’, zei Claudia die in haar werk werd bijgestaan door haar in Japan geboren echtgenoot Yutaro.

Het beste aan het tatoeëren van de Lexus UX en de reden waarom deze auto voor het project ideaal was, is zijn gestroomlijnde vorm. Alles, van de lijnen aan de zijkant van de carrosserie tot de vorm van de ramen, is zo dynamisch en mooi. Het paste perfect bij het ontwerp en het concept zelf', zei Claudia, mede-oprichter van de Red Point-tatoeagestudio in Islington.

Het project is een eerbetoon aan het Takumi-vakmanschap dat op iedere Lexus wordt toegepast. Dat is terug te vinden in ontwerpdetails en een onberispelijke afwerking dankzij menselijke vaardigheden die met jarenlange toegewijde training geperfectioneerd zijn. Op een vergelijkbare manier omarmt Lexus traditionele Japanse esthetiek in zijn voertuigontwerpen, in elementen zoals de interieurafwerking van de UX met de uitstraling van washi-vezelpapier en de naadloze samensmelting van binnen- en buitenkant via de voorruit in navolging van engawa, de architectonische kenmerken van Japanse huizen.

Over Lexus Belgium