LEXUS KONDIGT TENTOONSTELLING VOOR SALONE DEL MOBILE 2017 AAN IN SAMENWERKING MET NERI OXMAN

  • Neri Oxman van MIT Media Lab en haar Mediated Matter Group zullen de ‘LEXUS YET’-filosofie van Lexus tot uitdrukking brengen in een multidimensionale installatie van licht en schaduw

  • De Lexus-ruimte toont ook werken van de twaalf finalisten van de Lexus Design Award 2017

  • De Lexus-tentoonstelling zal plaatsvinden van 4 tot 9 april in La Triennale di Milano

Lexus International kondigde vandaag zijn 'LEXUS YET'-tentoonstelling aan in het kader van de Designweek van Milaan 2017, 's werelds grootste designtentoonstelling, beter bekend als Salone Del Mobile. De Lexus-tentoonstelling vindt van 4 tot 9 april plaats in de La Triennale di Milano, het Design- en Kunstmuseum in Parco Sempione dat wordt beschouwd als het centrum van de Designweek van Milaan.

Al sinds 2005 is Lexus aanwezig op de Milan Design Week om er zijn jarenlange passie voor design en innovatie in de verf te zetten. Dit jaar werkte Lexus samen met architect, designer en professor Neri Oxman van het MIT Media Lab en haar onderzoeks- en designteam, The Mediated Matter Group.  Oxman, een befaamde, creatieve pionier die aan de top van de architectuur- en designwereld staat, is bekend om haar designinnovaties geïnspireerd en gebaseerd op de natuur.  Oxmans visie om de ‘natuur’ te harmoniseren met de schijnbaar tegengestelde ‘technologie’ sluit perfect aan bij de ‘YET’-filosofie (letterlijk: en toch) van Lexus.

Die filosofie zet Lexus ertoe aan om de grenzen van de creativiteit te verleggen door op het eerste gezicht tegenstrijdige facetten met elkaar te combineren. “Don’t compromise, harmonize”, met andere woorden. De synergie die daaruit voortvloeit, ligt aan de basis van nieuwe doorbraken en onthult onverwachte mogelijkheden.

Yoshihiro Sawa, Executive Vice President van Lexus International, geeft tekst en uitleg: “Door onszelf tot het uiterste te drijven om op het eerste gezicht onverenigbare elementen te combineren, kunnen we ons creatieve potentieel aanspreken en grenzen verleggen op het gebied van design en technologie.”

Lexus en het team van Oxman delen een sterk engagement om de wereld beter te maken dankzij innovatieve designs en materialen. Voor het evenement van Lexus zullen Oxman en haar Mediated Matter Group de ‘YET’-filosofie tot uiting brengen in een multidimensionale installatie die de bezoeker onderdompelt in een spel van licht en schaduw, dat werd gecreëerd met nieuwe technologie ontwikkeld door het team.

Om deze immersieve en adembenemende ervaring compleet te maken, zal Lexus ook werken van de twaalf finalisten van de Lexus Design Award tentoonstellen als prototypes en displays die aangeven hoe zij de YET-filosofie op een originele en innovatieve manier zouden toepassen. Lexus benadrukt ook zijn passionele engagement op het gebied van design met een visueel meeslepende en inventieve retrospectieve van Lexus’ eerdere deelnames aan de Designweek van Milaan.

 

OVERZICHT TENTOONSTELLING 

Titel evenement LEXUS YET

Looptijd               4 – 9 april  10.00-20.00 uur (Perspreview: 3 april, 10:00-18:00 uur)

Locatie                 La Triennale di Milano, Viale Alemagna 6, Milaan, Italië

Thema                  LEXUS YET

Stukken                - “YET”, gecreëerd door de designer in kwestie

- de twaalf designs van de finalisten van de Lexus Design Award 2017 (vier prototypes en acht displays)

- retrospectieve van Lexus’ deelnames aan de Milan Design Week sinds 2005

Organisator         Lexus International

 

OVER NERI OXMAN EN DE MEDIATED MATTER GROUP

Als architect, designer, uitvinder en hoogleraar aan het MIT Media Lab werpt Oxman zich op als een pionier van de Materiaalecologie, die berekeningen, productie, het milieu en het materiaal zelf als onlosmakelijke dimensies van design beschouwt. Het onderzoeks- en designteam van Oxman – The Mediated Matter Group – opereert op de kruising tussen computerdesign, digitale productie, materiaalwetenschap en synthetische biologie en past die kennis toe op design in verscheidene disciplines en schalen, van microschaal tot bouwschaal. Het werk van Mediated Matter werd reeds opgenomen in de permanente collecties van Cooper Hewitt, MoMA, SFMOMA, Centre Georges Pompidou, MFA Boston, FRAC Orléans en tal van andere musea. Oxman zelf ontving al talloze prijzen en onderscheidingen, waaronder een Graham Foundation Award (2008), de Earth Award (2009), de Vilcek Prize (2014), en de BSA Women in Design Award (2014). Ze werd ook al uitgeroepen tot Carnegie Pride of America Honoree (2014) en is opgenomen in de ROADS-lijst van “100 Most Daring Cross-Disciplinary Thinkers in the World” (2015). Het werk en de innovaties van Oxman werden gelauwerd op het Wereld Economisch Forum en door het Witte Huis.

Het MIT Media Lab overschrijdt bekende grenzen en disciplines door actief te werken aan een unieke, antidisciplinaire cultuur die een onconventionele vermenging en combinatie van schijnbaar onverenigbare onderzoeksgebieden stimuleert. Ontwerpers, nanotechnici, experts in gegevensvisualisering, mechanische ingenieurs, materiaalwetenschappers, industriële onderzoekers en pioniers van computerinterfaces werken er zij aan zij om manieren (her)uit te vinden waarop mensen omgaan met en zich kunnen laten helpen door technologie. Meer informatie is beschikbaar op www.media.mit.edu. 

 

 

# # #

Over Lexus Belgium