LEXUS-DOCUMENTAIRE “TAKUMI LIVING” KAN GRATIS ONLINE WORDEN BEKEKEN

LEXUS-DOCUMENTAIRE “TAKUMI LIVING” KAN GRATIS ONLINE WORDEN BEKEKEN

•    De documentaire "Takumi Living" bekijkt de toekomst van vakmanschap tegen de toename van artificiële intelligentie
•    Het duurt 60.000 uur om in Japan een Takumi, een vakman met de hoogste vaardigheden, te worden
•    Documentaire beschikbaar als volledige film van 60.000 uur en als compacte versie van 54 minuten
•    Op een specifieke site www.takumi-craft.com kan de documentaire gratis worden bekeken 

 

In het westen gaat men er vaak van uit dat het voor een gemiddelde persoon 10.000 uur studie vergt om een expert in een bepaald onderwerp te worden. Maar in Japan wordt men pas als een meester in zijn ambacht beschouwd als men 60.000 uur aan de verfijning van zijn vaardigheden heeft gewerkt. Dat komt overeen met 8 uur per dag, 250 dagen per jaar gedurende 30 jaar.

Een fascinerende documentaire illustreert de wereld van de Takumi – het hoogste niveau dat men als ambachtsman in Japan kan halen. Dit visueel wonderbaarlijke en op personages gebaseerde portret, dat door de regisseur van Chef's Table, Clay Jeter, voor het luxueuze automerk Lexus werd gemaakt, wordt vandaag wereldwijd uitgebracht op Prime Video, via de zelfpublicatiedienst Prime Video Direct.
Takumi – een verhaal van 60.000 uur over het overleven van menselijk vakmanschap – volgt vier Japanse ambachtslieden die hun leven in het teken stellen van hun ambacht: een chef met twee Michelin-sterren, een artiest in de traditionele papiersnijkunst, een meesterambachtsman voor automobieltoepassingen en een timmerman voor een van de oudste bouwbedrijven ter wereld.

Deze documentaire, die vorig jaar in première ging op het DOC NYC-filmfestival in New York, is uniek doordat het medium ook de boodschap is. Er bestaat een compacte versie plus een versie van “60.000” uur, die scènes van de essentiële vaardigheden van elke Takumi in een lus plaatst, en zo laat zien hoe ze hun vaardigheden steeds weer – gedurende vele uren, dagen en jaren – blijven herhalen.

De verteller is voormalig directeur van het British Museum Neil Macgregor en de video omvat interviews met wereldspecialisten in ambacht en AI. De documentaire stelt de vraag hoe we menselijke ambachtskennis in ere kunnen houden en kunnen beschermen terwijl we tegelijkertijd machines ontwerpen die nauwkeuriger en sneller kunnen werken dan de mens ooit zal kunnen.

Geschat wordt dat machines tegen 2050 in staat zullen zijn om de prestaties van de mens op nagenoeg elk gebied te overtreffen. Zal het menselijk vakmanschap verdwijnen naarmate AI ons inhaalt? Of zal deze hoeksteen van onze cultuur overleven en extra waardevol worden? Deze documentaire beschrijft de lange weg naar uitmuntendheid in een wereld die constant naar versnelling streeft.

De kijker kan nu genieten van een versie van 54 minuten of de volledige versie van 60.000 uur bekijken op www.takumi-craft.com, zodat hij doordrongen wordt van de toewijding en de inzet die nodig zijn om een speciaal soort meesterschap te bereiken.*

*De weergave is geoptimaliseerd voor schermen met een resolutie van meer dan 15 inch

Ga voor meer details naar: https://newsroom.lexus.eu/takumi-craftsmanship-documentary/