LEXUS LC CONVERTIBLE - EEN ONTWERP DAT UITDRUKKING GEEFT AAN ULTIEME SCHOONHEID

LEXUS LC CONVERTIBLE - EEN ONTWERP DAT UITDRUKKING GEEFT AAN ULTIEME SCHOONHEID

 

•    Lexus probeert de mooiste cabriolet ter wereld te ontwerpen
•    Bekroonde stylingmotieven van LC Coupé zijn behouden gebleven, terwijl nieuwe designkenmerken zorgen voor sportieve en elegante uitstraling
•    Speciale aandacht voor behoud van coupé-daklijn door ingenieus ontworpen en geconstrueerde soft-top
•    Harmoniërende kleuren van interieur, soft-top en exterieur stralen luxueuze kwaliteit en individuele stijl uit


DE ONTWERPUITDAGING
Het team dat de Lexus LC Convertible moest ontwerpen, kreeg een simpele opdracht: ontwerp de mooiste cabriolet ter wereld. De opdracht was duidelijk, maar de taak zelf bleek een hele uitdaging. De LC Coupé had met zijn opvallende, geavanceerde design al tal van internationale prijzen gewonnen en Lexus wilde dat de essentiële stylingmotieven behouden bleven in het nieuwe model. 

ONTWERP VAN DE COUPÉ-DAKLIJN
Voor de ontwerpers vormde de lijn van het dak de sleutel om hun doel te bereiken, zoals hoofdontwerper Tadao Mori uitlegt: “Hoewel er veel cabriolets rondrijden, zijn er maar weinig die met geopend dak net zo stijlvol en elegant zijn als met gesloten dak. Vooral wanneer het dak gesloten is, zitten er vaak plooien in het ongelijkmatige oppervlak, die een weinig verfijnde indruk maken. Bij het ontwerp van de LC Convertible hebben we daarom ons uiterste best gedaan om de auto net zo’n fraaie daklijn te geven als de coupé.”
Om het gewenste silhouet te realiseren, is het punt waar de soft-top en de achterkant van de auto elkaar raken, zo veel mogelijk naar achteren verplaatst. Met gesloten dak ziet de auto er dan uit als een fastback. Aan de aanspanning van de soft-top is bijzondere aandacht besteed om een glad oppervlak te krijgen. Het frame en andere elementen zitten bovendien perfect verborgen, zodat het dak op een strakke en elegante manier taps toeloopt.

Van achteren gezien accentueert de lijn van de soft-top het compact geproportioneerde interieur, dat met de breed uitwaaierende onderkant contrasteert en de auto een dynamische look geeft.

DE PERFECTE TONNEAU COVER
De ontwerpers konden de platformspecificaties van de LC en het vouwmechanisme van de soft-top benutten om de tonneau cover zo laag mogelijk te plaatsen. Ze vermeden ook de aanblik van een vlak platform dat bij zo veel andere cabriolets gebruikelijk is door kuipvormige accenten toe te voegen waarin de welvingen van de achterste hoofdsteunen terugkomen.

GESTROOMLIJND EN DYNAMISCH SILHOUET
Een ander algemeen kenmerk van cabriolets is het uitgerekt ogende gedeelte tussen de tonneau cover en het kofferdeksel, vooral wanneer het dak is ingeklapt. Bij de LC is dit vermeden door de achterkant te profileren, zodat deze licht omhoog wijst. Daardoor ontstaat een opvallend silhouet, dat gestroomlijnd en dynamisch is. De taillelijn wijst ook omhoog achter de portieren, zodat het lijkt alsof de carrosserie zich om het interieur wikkelt. Het eindresultaat is een strak en welgevormd profiel.

INGENIEUZE TECHNIEK 
Een van de grootste uitdagingen was om het plaatwerk van het schoudergedeelte direct achter de achterstoelen minder log te maken. Het ontwerpteam was in staat om het vouwdak in een uiterst compacte ruimte te plaatsen door een extra vouw in de soft-top aan te brengen. Daardoor kan het dak in de ruimte tussen de veerpoten links- en rechtsachter opgeborgen worden. Het team kon zo bovendien een scherpe en fijne karakterlijn ontwerpen, die van voor naar achter over de auto loopt. 

Om deze lijn te maken en een hoogwaardige afwerking te realiseren, heeft Lexus gekozen voor een stapsgewijs proces naast de conventionele persmethode die wordt gebruikt om de aluminium tonneau cover te vormen. 

PERFECT OP ELKAAR AFGESTEMD EXTERIEUR EN INTERIEUR
In een cabriolet is het interieur openlijker zichtbaar en nauwer verbonden met het exterieurontwerp van de auto. Lexus heeft geprobeerd om het exterieur en interieur van de LC Convertible perfect op elkaar af te stemmen door een vernieuwend samenspel van kleuren te gebruiken, dat het bijzondere karakter en gedurfde design van het model versterkt.

Voor de soft-top zijn drie kleuren leverbaar: Sand, Black en Marine. De laatste twee zijn geschikt voor gebruik met alle carrosserielakkleuren waaruit de klant kan kiezen. Dankzij deze keuzemogelijkheden en verdere opties voor de interieurkleuren hebben kopers de vrijheid om een auto samen te stellen die uitdrukking geeft aan hun persoonlijke stijl.

KLEURSTELLING VAN DE SPECIAL EDITION
De LC Convertible wordt uitgebracht als Special Edition-model met een kleurencombinatie die geïnspireerd is door de wereld van de luxueuze jachthavens: een carrosserie in Structural Blue, een interieur in wit en blauw, en een soft-top in de kleur Marine. Wit wordt overvloedig gebruikt in het interieur: als eerste Lexus heeft dit model een volledig wit stuurwiel en tapijt. Dat contrasteert met de in blauw kunstleer afgewerkte portierbekleding. Dit materiaal heeft geen gedrukt patroon maar een nerf die zorgt voor een driedimensionaal effect met structuur en schakeringen. 

A-STIJLEN IN HARMONIËRENDE KLEUREN
De A-stijlen zijn aan de binnenkant afgestemd op de kleur van de dakbekleding. Dit uitzonderlijke ontwerpkenmerk wordt door Lexus in de hele LC-serie toegepast. Het effect is des te stijlvoller in de LC Convertible, omdat de stijlen duidelijk zichtbaar zijn wanneer het dak is ingeklapt. De harmoniërende kleuren springen in het oog en accentueren de luxueuze kwaliteit van het interieur.

BEKLEDINGSDETAILS
Aan de details van de stoelbekleding is ook bijzondere aandacht besteed. Op het schoudergedeelte van de voorstoelen is een uniek quiltpatroon aangebracht, dat elegantie en tactiele kwaliteit toevoegt. Perforatiegaatjes met drie verschillende diameters zijn zodanig gerangschikt dat ze geleidelijk lijken te vervagen.
 

Contacteer ons
Stephan Lesuisse Press Events Manager, TOYOTA & LEXUS BELUX
Stephan Lesuisse Press Events Manager, TOYOTA & LEXUS BELUX