10 jaar Lexus-design: van spindle grille tot spindle body

10 jaar Lexus-design: van spindle grille tot spindle body

De beroemde spindelvormige grille, die tien jaar lang een bepalend stijlelement van elk nieuw Lexus-model was, ondergaat een transformatie. In overeenstemming met een nieuw tijdperk van elektrische auto’s verandert de kenmerkende vorm in een nieuwe ‘spindelcarrosserie’, zoals te zien is op de nieuwe generatie van de Lexus RX SUV en de volledig elektrische RZ.

De spindelvormige grille is een typisch Lexus-kenmerk sinds deze in 2011 voor het eerst werd toegepast op de LF-Gh. Dit conceptmodel vormde de basis voor de vierde generatie van de GS directiesedan, die het jaar daarop werd uitgebracht. Sindsdien is de spindelvormige grille voortdurend aan het karakter van elk volgend Lexus-model aangepast, met verschillende honingraatpatronen, afmetingen en afwerkingen.

Tijdens het debuut van de grille zei Kiyotake Ise, het toenmalige hoofd van Lexus: “Je moet een auto meteen als een Lexus kunnen herkennen. Directe visuele herkenning is dan ook de reden achter onze spindelvormige grille. Op het eerste gezicht oogt hij misschien agressief en dat is ook de bedoeling, maar hij brengt zijn stoutmoedigheid op een verfijnde en elegante manier over.”

De grille is uitgegroeid tot een kenmerkende uitdrukking van het L-finesse design van Lexus, dat niet alleen is toegepast op personenwagens. Het is ook verwerkt in het futuristische Skyjet-ruimteschip in de door Lexus ondersteunde film ‘Valerian and the City of a Thousand Planets’ en toegepast als designmotief voor de Loft, de bekroonde lounge van Lexus en Brussels Airlines op Brussels Airport.

Tegenwoordig is het oorspronkelijke grilleconcept het uitgangspunt voor een radicalere toepassing van de spindelvorm, waarbij deze een integraal onderdeel wordt van het totale ontwerp van de auto. Deze spindelcarrosserie maakt deel uit van het Lexus Next Chapter-ontwerp van de compleet nieuwe RX, waarbij de grille wordt beschouwd als een naadloos element dat doorloopt in de carrosserie. Het onderste gedeelte heeft nog steeds een honingraatpatroon, terwijl het bovenste gedeelte de onderrand van de motorkap omvat. De Lexus-emblemen bevinden zich in het midden van het hoge punt waar de spindel op zijn smalst is.

Hetzelfde concept is toegepast op de RZ 450e, waar de grille helemaal is weggelaten, wat de ontwerpers meer vrijheid geeft. De spindelvorm blijft desondanks prominent aanwezig in een centraal frontpaneel, dat is afgewerkt in de carrosseriekleur van de auto. Het effect wordt versterkt door de contrasterende zwarte afwerking van de aangrenzende voorvlakken, de lage motorkaplijn en de meer gedurfde voorspatborden.

Op beide modellen zorgt de spindel voor lijnen die via de motorkap en de koplampunits teruglopen vanaf de voorkant van de auto. Zo ontstaat een voorkant met een sterke, karakteristieke uitstraling, die de merkbepalende ambities van het oorspronkelijke concept versterkt.

 

Ellen De Wilde PR Manager Toyota & Lexus BeLux

 

Lifestyle
Over Lexus Belgium